İngiltere Turist Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur? – 2020
İngiltere Turist Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur – 2020
Merhabalar
Bu yazımda İngiltere Turist yada diğer bir adıyla Ziyaretçi vizesi başvurularının nasıl yapılacağı ile alakalı detaylı bilgi vermeye çalışacağım.
Anlatıma başlamadan önce belirtmek istediğim önemli bir husus var. Bu sayfada anlatılan işlemler, İngiltere vizesi için online başvuru aşamasını tamamlamak ve bireysel olarak vize başvuru merkezine giderek başvuruyu gerçekleştirecek konuma gelmeniz için bir rehber niteliği taşımaktadır.
Online başvuruyu tamamlamanız vize alacağınızı garanti etmez. Sadece genel vize başvuru prosedürünün ilk bölümünü gerçekleştirmiş olursunuz. Sonrasında vize başvuru merkezine bireysel olarak gidip pasaport teslimi, parmak izi verilmesi, destekleyici belgelerin sisteme yüklenmesi veya vize başvuru merkezinde teslimi ve fotoğraf çekilmesi ile başvuruyu tamamlayabilirsiniz.
Vize değerlendirmesi ve sonuçlandırılması İngiltere Konsolosluğu tarafından yapılmaktadır.
Bu içerikte verdiğim bilgiler şahsımın şimdiye kadar edindiği tecrübelere istinaden tavsiye amaçlı verilen bilgilerdir. Resmi bir kesinlilik içermemektedir.
Yazımda online başvuruyu tamamlayana kadar karşımıza çıkacak ekranların görüntülerini ekleyerek hangi ekranda hangi bilgileri girmemiz gerektiğiniz ve bu bilgileri girerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle başvuruya başlamak için hangi linkten ingiltere vize başvurusu sayfasına ulaştığımızı paylaşacağım. https://visas-immigration.service.gov.uk/product/uk-visit-visa
Linke tıkladığınızda aşağıdaki ilk görüntüdeki ekran karşınıza gelecek, diğer görüntüler de onun devamı olacak. Her görüntüye hani her soruya bir numara vereceğim, bu sayede formdaki sorular ile alakalı soracaklarınız olması durumunda bu yazı altındaki yorum bölümünden soru numarasını yazarak sorunuzu sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım.
Hadi gelin şimdi başlayalım.
1 – Dil Seçimi
Burada ilk cümlede ”soruları farklı dillerde okuyabilirsiniz fakat cevaplarınız ingilizce olmalı” ibaresi var. Yani soruları Türkçe görüyor olsak bile cevapları ingilizce olarak vermek zorundayız.
İngiltere vize başvurusu için ilk etapta tamamlanması gereken online başvuru sistemi Kasım 2018 tarihinde yenilendi. Dana önceki sistemde tüm vize tiplerinin online başvurularındaki sorularda Türkçe bulunmaktaydı, fakat bu yeni sistemde Türkçe dil seçeneğini yeni yeni eklemeye başladılar. Bu yazının yayınlandığı tarih itibari ile İngiltere Turist – Ziyaretçi vizesinde Türkçe seçeneğini seçebiliyoruz. Fakat bazı sorularda başlıklar Türkçe, bazı sorularda soruların tamamı Türkçe, bazılarında ise Türkçe bir kısım bulunmuyor, tamamı ingilizce. Yani aslında Türkçeleştirme tam anlamıyla henüz tamamlanmadı. Bu içerikte Türkçe olmayan sorularında tercümelerini bulabileceksiniz.
Her ne kadar tamamı Türkçe olmasada soruları daha rahat yanıtlayabilmemiz için Türkçe seçip sayfa altındaki ”Next” tuşuna basıyoruz.
2 – Vize Türü
Üst tarafta verdiğim ve sizinde giriş yaptığınız link üzerinden İngiltere için başvurulabilecek bütün vize türlerinin başvurularına ulaşılabiliyor. O yüzden dil seçeneğinden sonra çıkan sayfada birçok vize türü çıkmakta. Burada bizim konumuz olan Turist – Ziyaretçi vizesi için ilk sıradaki ”Visit or transit visa” seçeneğini seçiyoruz ve sayfa altındaki Next tuşuna basıyoruz.
3- Soruların Dili
Burada 1. sıradaki yaptığımız dil seçimini bir nevi tekrar yapıyoruz. Burada da ingilizce olarak anlayamayacağımız yerlerde yardımcı olması açısından yine ”Evet – Bana soruları Türkçe ve İngilizce gösterin” seçeneğini seçip Next’e basıyoruz.
4- Ülke Seçimi
Burada başvuru yapacağımız ülkeyi seçiyoruz. Bir çoğumuzun seçeceği gibi buradaki kutucuğa Turkey yazınca size önünüzde otomatik olarak görüntüde altta olan ”Turkey Türkiye” seçeneğini çıkarıyor. O seçeneği seçip ”next” diyerek ilerliyoruz.
5- Başvuru Merkezine Erişim
Buradaki konu vize başvuru merkezlerine gidebileceğinizin onaylanması ile alakalı. ”Biometric enrolment locations” parmak izi verebileceğiniz merkez anlamına geliyor. İlk sıradaki seçeneği seçerek burada ”başvurmayı düşündüğüm ülkedeki başvuru merkezlerini kontrol ettim ve bunlardan birine bireysel olarak gitme imkanım var” demiş oluyoruz. O satırdaki mavi ile yazılan ”available biometric enrolment locations” bölümüne tıklarsanız Türkiye’deki İngiltere vize başvuru merkezlerinin hangi illerde olduğunu gösterecektir. Bu şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Bursa, Antalya ve Adana’dır.
Üst sıradaki seçeneği seçtikten sonra next tuşuna basarak ilerliyoruz.
6- Başlangıç
Bu bölümde, başvuru ile alakalı genel bilgiler verilmekte. Hangi sıra ile ne işlemlerinin yapılacağı ve bilgilerinizin nasıl korunacağı ile alakalı. Burada ”start now” tuşuna basarak, artık form doldurmaya geçiyoruz.
7- E-posta adresi bilgileri
Bu bölüm başvurunun ilk ve en önemli bölümü. Bütün işlemlerin ilerlemesinde kullanılacak olan mail adresinizi gireceksiniz burada. Gireceğiniz mail adresine bu başvurunuz ile alakalı bilgiler geleceği gibi, başvurudan sonra eğer sizinle iletişime geçmek yada bir haber vermek isterlerse size bu mail adresinden ulaşacaklar. O yüzden buraya gireceğiniz mail adresinin aktif olduğundan ve sizin de devamlı ulaşabileceğiniz bir adres olduğundan emin olmanız gerekmektedir.
Ben burada kendi açtığım ingvizesideneme@gmail.com adresini girdim. Sizde kendi adresinizi girdikten bu başvuruya özel şifre oluşturmanız gerekir. E-mail adresinizin şifresini girmemenizi güvenliğiniz açısından şiddetle öneririm. Mutlaka buraya özel bir şifre oluşturun, oluştururken de orada yazılan uyarılara dikkat etmeniz gerekir. Şifrede rakamın yanında ? @ gibi değişik karakterler kullanırsanız şifreniz daha güçlü olacaktır.
Şifrenizi bir yere not etmeyi kesinlikle unutmayın. Bu hesabı başvuru sonrasında takip işlemi içinde kullanacaksınız.
E-mail adresinizi ve şifrenizi girdikten sonra ”Kaydet ve devam” tuşuna basarak ilerliyoruz.
8- E mail adresi sorusu
Bu sayfayı bir doğrulama sayfası olarak düşünebilirsiniz, girdiğiniz e-mail adresinin size ait olup olmadığını soruyor. Eğer doğru ise ”You” seçeneğini seçerek ilerleyebilirsiniz. Yanlış girmiş iseniz ”Click here to change it” bölümündeki ”here”a tıklayarak değiştirebilirsiniz.
Burası mail adresini değiştirebileceğiniz son bölüm burayı onayladıktan mail adresi değiştirelemiyor, ileride farkederseniz yanlış girdiğinizi baştan tekrar başlamak zorunda kalabilirsiniz.
Bunu yaptıktan hemen sonra size başvuru ile alakalı mail gelecek ve orada bu başvuruya özel bir link – URL olacak. Daha sonra ileride başvuruyu yarım bıraktığınıza o linke tıklayarak ve şifrenizi girerek başvuruya kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.
En üst bölgedeki cümlede bu e-mail adresinin bu başvuru için, sizden ekstra bilgil almak istediklerinde ve vizenin sonuçlandığı bilgisini göndereceklerinde kullanılacağını belirtiyor.
E-posta adresinin doğru olduğunu teyit ettikten sonra ”Kaydet ve devam” tuşuna basarak ilerliyoruz.
9- Başka e-mail adresi var mı ?
Farklı bir e-mail adresi kullanıp kullanmadığınızı soruyor burada. Ben kullandığım e-mail adresinin yeterli olacağı düşüncesiyle hayır diyerek devam ediyorum, eğer eklemek isterseniz yes diyerek farklı e-mail adresinizi ekleyebilirsiniz.
10- İletişim numarası
Sizlere telefon ile de ulaşılabileceğini belirtip size ulaşabilecekleri bir telefon numarası girmenizi sitiyorlar. İlk kutucuğa ülke kodumuz olan +90 koyuyoruz, yan tarafına da 500 ile başlayan 10 haneli numaramızı yazıyoruz.
Yine aynı sayfada telefon numaranız ile alakalı 2 tane soru var. İlk soru da bu numarayı İngiltere içerisinde mi yoksa İngiltere dışında mı kullanıyorsunuz diye soruyor. Tükiye’de kullandığımız için 2. sıradaki ”For use whilst out of the UK” seçeneğini seçerek İngiltere dışında kullandığımızı belirtiyoruz.
- soru da ise bu numaranın sırası ile ev, iş yada cep numarası olduğunu soruyor. Siz hangi numaranızı yazdı iseniz o seçeneği seçebilirsiniz. Ama size ulaşırken sıkıntı yaşanmaması adına cep numaranızı yazıp burada da 3. seçenek olan ”mobile telephone number” seçeneğini seçmenizi öneririm.
11- Farklı telefon numarası
Aynı e-mail adresinde olduğu gibi burada da ”Farklı telefon numaranız var mı ? ” sorusu var. Eğer eklemek istiyorsanız evet seçerek ekleyebilirsiniz. Ya da hayır diyerek devam edebilirsiniz.
12- Size nasıl ulaşabiliriz ?
Burada size ”Telefon ile size ulaşabilir miyiz ?” sorusu yöneltiliyor. İlk seçenekte hem arama hemde kısa mesaj ile ulaşılabileceğinizi belirtiyorsunuz. Diğer seçenekler sırası ile, sadece telefon araması, sadece mesaj ile, ne mesaj nede telefon araması ile seçenekleri var. Burada size her 2 türlü ulaşabilmeleri en sağlıklı yöntemdir. O yüzden ilk sıradakini seçip ”kaydet ve devam” diyerek ilerliyoruz.
13- İsim Soyisim
Başlıktada belirtildiği gibi ismimizi sormakta. İlk kutucuğa ismimizi diğer kutucuğa da soyismimizi yazıyoruz. Burada ve formun diğer bölümlerinde dikkat etmemiz gereken en önemli konu Türkçe karakter kullanmamak. Nedir bu Türkçe karakterler ; ş, ö, ü, ğ, ç, ı. Eğer ismimiz veya soyadımız bu karakterlerden birini içeriyorsa bunların İngilizce karakter olanların kullanmamız gerekir. Yazdığım karakterlerin sırası ile ingilizce karakterleri s, o, u, g, c, i dir.
Örnekte gördüğünüz gibi benim soyadım OĞUZ. Burada kendi dilimizde kullandığımız gibi değil, Türkçe karakteri değiştirerek OGUZ şeklinde yazmaktayım. Örneğin Büşra ismini de Busra seklinde yazmanız gerekir.
14- Farklı İsminiz var mı ?
- soruda belirttiğiniz isminizden farklı bir isim kullanıyor yada bu isimle biliniyor musunuz sorusu bulunmakta. Eğer böyle bir durumunuz yoksa No deyip ilerleyebilirsiniz. Açıklamada örnek olarak, ”evlilikten sonra isminizi değiştirdiniz fakat resmi olmasa da eski isminizi kullanmaya devam ediyorsunuz” gibi bir örnek verilmiş. Burada benim aklıma gelen örneğin sahne sanatçıları bazen kendi isimlerini kullanmazlar, eğer halk tarafından bilinen bir kişi ise burada ilk yerde kendi ismini burada da yes diyerek sahne ismini yazmalıdır.
15- Cinsiyet ve Medeni Durum ?
İlk soruda pasaportunuzda belirtilen cinsiyetinizi girmeniz isteniyor. Sırası ile Male : Erkek, Female : Kadın, Unspecified : Belirsiz demektir. Burada ben kendi cinsiyetim olan ilk sıradakini seçiyorum.
- soruda da medeni durumunuz sorulmaktadır, görselde seçeneklerin hepsini açtım, yanlarında türkçeleri de bulunmakta, sizin için hangisi uygun ise onu seçip ”kaydet ve devam” tuşuna basıyoruz.
16- Adres Bilgileri
Burada adres bilgileriniz sorulmakta. Buradaki en önemli uyarım, adresinizin Türkçe yazılmasıdır. Evet yukarıda bütün form İngilizce doldurulmak zorunda demiştik fakat adresler hangi ülkeye aitse o ülkenin dilinde yazılır. Bunun sebebi de o adrese gidecek olan herhangi bir postayı o ülkedeki posta birimi ulaştıracağı için, bu ulaştıracak kişilerin adresi okuyabilmeleri gerekir. Maalasef Cumhuriyet caddesi yerine, cumhuriyet street tarzında adres yazanlar oluyor, şimdiye kadar rastlamadım ama, konsolosluk değerlendirme süreci devam ederken adresinize bir posta göndermek istese ve bizim PTT memurumuz üzerinde district, (mahalle) street, ( cadde), avenue ( sokak) gibi ifadelerin olduğu bir adresi okuyup anlamlandırabilmesi çok zor olacaktır. Bu sebeplerden dolayı adresimizi resmi kayıtlarda nasıl ise o şekilde yazıyoruz.
Bu bölümde en çok karıştırılan yerlerden biri de Town/City ve Province/Region/State bölümlerine il yada ilçeden hangilerinin yazılacak olması. Burası hayati önem taşımamakla beraber şimdiye kadar edindiğim tecrübeler ile belirteceğim şekilde yazmanız problem yaratmayacaktır.
Görselde örnek olarak belirttiğim gibi Aksu, Antalya’nın bir ilçesidir. Town/City bölümüne ilçenizin adını ( Büyükşehir değilse ve Merkez olarak kullanılıyorsa buraya Merkez yazabilirsiniz), Province/Region/State bölümüne de il’inizin adını yazabilirsiniz.
Posta kodunuzu mutlaka internetten bulun ve ekleyin.
Son sıradaki Country bölümünde de ”Turkey” yazarak çıkan seçeneklerden seçip devam ediyoruz.
17- İkamet bilgileri.
İlk bölümde ”How long you have lived at this adress” sorusunda, kaç yıldır bir önceki bölümde belirttiğimiz adreste oturduğumuzu sormakta, sol kutucukta ay yada sene seçeneğini seçip, sağ kutucuğa da bunun rakamını giriyoruz. 5 sene, 3 ay gibi. Burada gününe kadar net rakam veremeyebilirsiniz, yuvarlama yapmanızda problem yok, örneğin 2 ay 25 gündür o adreste iseniz 3 ay, 5 sene 1 aydır o adreste iseniz 5 sene yazabilirsiniz.
- sorumuz ”What is the ownership status of your home”. Burada oturduğunuz evin mülkiyet durumunu size sormakta.
İlk seçenek olan ”I own it” sahibiyim manasındadır, eğer belirttiğiniz adresteki ev sizin ise bunu seçebilirsiniz.
İkinci seçenekteki ”I rent it” kiracıyım manasındadır, eğer belirttiğiniz adreste kiracı olarak kalıyorsunuz bu seçeneği seçebilirsiniz.
Üçüncü seçenekteki ”Other” diğer manasındadır. Eğer bu seçeneği seçerseniz görselde olduğu gibi altta açılan kutucuğa bunun detayını yazmanız gerekir. Örneğin öğrencisiniz veya çalışıyorsunuz ve ailenizle kalıyorsunuz, böyle bir durumda benimde örnek olarak yazdığım gibi ”I am living with my family” diyerek aileniz ile birlikte kaldığınızı belirtebilirsiniz.
18- Pasaport Bilgileriniz
Bu bölümde pasaportunuza ait bilgiler sorulmaktadır. Sizlere örnek olması açısından bu yazının altında örnek olarak benim pasaportumun bilgilerin görebilirsiniz. ( Tabi bazı önemli yerler değiştirilmiş şekilde ) Oradan da yardım alarak sorulan soruları doğru bir şekilde cevaplayabilirsiniz.
Örnek pasaportum üzerinde 18. bölümde sorulan soruları kırmızı ok ile işaretleyerek belirttim.
– İlk olarak pasaport numarası sorulmakta. Pasaportumuzun sağ üst köşesinde bulunmaktadır.
– İkinci sırada pasaportun verildiği yer sorulmaktadır. Bu pasaportlarımızda sol sütunda ”Veren Makam” olarak geçmektedir. Orada ne yazıyor ise kutucuğa da onu yazmak durumundayız. Örneğin benim pasaportumda Kemalpaşa yazıyor, Kemalpaşa İzmir’in bir ilçesidir. Bazıları il yazma zorunluluğu olduğunu düşüp buraya İzmir yazmaktalar, fakat bu yanlış bir işlemdir. Pasaportta hangi yer yazıyor ise onu yazmak zorundayız.
– Üçüncü sırada pasaport veriliş tarihi sorulmakta, yine pasaportumuzun fotoğraflı sayfasında sol sütuna baktığımızda altın bir üstünde ”Düzenleme Tarihi” olarak belirtilmektedir. Bu tarihi giriyoruz.
– Dördüncü olarak Süre bitiş tarihi yani pasaportun son kullanım tarihi sorulmakta, bunu da pasaportumuzun bilgi sayfasının sol sütununda en altta bulunan Geçerlilik Tarihi – Date of Expiry’den bulabiliriz. Oradaki tarihi de bu bölümde gün-ay-yıl şeklinde girmekteyiz.
İlerki yazılarımda bahsedeceğim bir konuda kısaca burada bahsetmek isterim. Pasaportunuzun geçerlilik süresi planladığınız seyahatin dönüş süresinden sonra 6 ay daha geçerli olmalıdır. Bazı ülkeler bunu 3 ay olarakta uygulayabiliyor fakat vizelerde sorun yaşamamanız adına dönüşten sonra en az 6 ay daha geçerli tarihi olan bir pasaport ile vize başvurusunda bulunmanızı öneririm.
19- Kimlik Bilgileriniz
İlk soru olarak kimliğiniz var mı denilmekte. Bu soruya Yes cevabı verdikten sonra alt taraftaki bilgi kutucukları açılıyor. Sırası ile ;
– National Identity Card Number : Buraya hepimizin sahip olduğu 11 rakamlı T.C. Kimlik numaramızı girmekteyiz.
– Issuing authority : Hangi ülke tarafından verildiği sorulmakta. Buraya Turkey yazarak çıkanı seçiyoruz.
– Issue date : Burada kimliğimizin veriliş tarihi soruluyor ve yanına da ”if applicable” yazılmış, yani var ise yazın diyor. Bizim hem yeni hemde eski kimliklerimizde bu tarih yok o yüzden boş bırakıyoruz.
– Expiry date : Burada kimliğimizin geçerlilik süresi sorulmuş. Eğer yeni kimliğiniz var ise bu tarihi kimliğinizin ön yüzünün alt tarafında ”Son geçerlilik” olarak görebilirsiniz. Eğer eski kimliğe sahip ve henüz yeni kimlik çıkartmamış iseniz, bu bölümü boş bırakabilirsiniz.
Bu yazının altında kendi kimliğimi görebilir ve orada ok ile belirtilen yerlerde hangi bilgilerin girilmesi gerektiğini bulabilirsiniz.
Tüyo : İngiltere’ye vize başvurusunda bulunmadan önce kimliğiniz yenilemediyseniz mutlaka yenilemenizi ve yeni kimlik ile başvurmanızı öneririm.
20- Vatandaşlık ve Doğum Tarihi
– İlk kutucukta hangi ülkenin vatandaşı olduğunuz sorulmakta.
– İkinci kutucukta doğduğunuz ülke sorulmakta.
– Üçüncü de doğum yeriniz sorulmakta. Burada pasaportunuzda yazan doğum yerini girmek zorundasınız.
– Son kutucukta da doğum tarihiniz sorulmakta. Sırası ile Gün-Ay-Yıl şeklinde girmeniz gerekmekte.
21- Farklı vatandaşlık
Burada eğer aktif olarak 2. vatandaşlığınız varsa veya daha öncesinde farklı ülke vatandaşlığınız vardı ve iptal oldu ise, bunla alakalı detayları girmeniz isteniyor. Eğer böyle bir durumunuz varsa ve ya olduysa Yes deyip detaylı olarak cevap vermeniz gerekmekte. Yok ise No diyerek devam edebilirsiniz.
22- İş Durumunuz ?
Bu bölümde çalışma durumunuz sorulmakta. Gördüğünüz gibi Türkçeleri de var, hangisi sizin için uygunsa onu seçebilirsiniz. Örneğin hem emekli hem çalışıyorsanız yada hem öğrenci hem çalışıyorsanız ikisini birden seçebilirsiniz. Burada çoklu seçme imkanı vermekte.
Ben çalışan olarak seçtim ve bir sonraki sonu ona göre gelecek. Eğer siz farklı bir seçenek seçtiyseniz karşınıza çıkacak sorulara ona göre cevap vermeniz gerekir.
23- İşveren Bilgileri
Bir önceki soruda iş durumumu çalışan olarak seçtiğim için karşıma işveren bilgileri bölümü çıktı. Employer’s name bölümünde çalıştığınız şirket adını girmeniz gerekli.
Employer’s adress bölümünde işyerinizin adresini girmeniz gerekli. Town, Province bölümünü de görsele yazdığım gibi İlçe – Şehir şeklinde girebilirsiniz. Burada da posta kodunu unutmuyoruz.
Burada ülke bölümünü seçiyoruz, sonrasında işyerinin telefon numarasını giriyoruz. Eğer varsa işyerinizin websitesindeki telefon numarası ile aynı olduğundan emin olunuz.
Alt bölümde de, belirttiğiniz işyeri için çalışmaya başladığınız tarihin ay ve yıl kısmını giriyoruz. Örneğin 2017 Mayıs ayında başlayan biri için görseldeki gibi 5 – 2017 girilmelidir.
24- Pozisyon Bilgileriniz
Burada ilk kutucukta iş ünvanınız sorulmakta. Örneğin ”üretim mühendisi” pozisyonunda çalışan biri için yazılacak olan bu tabirin ingilizcesi ”production engineer”dir. Sizde kendinizin iş yerindeki ünvanını buraya ingilizce olarak yazmalısınız.
İkinci kutucukta ”vergiler düşüldükten sonraki aylık geliriniz” sorulmaktadır. Burada sol tarafta TRY seçebileceğiniz gibi İngiltere para birimi olan GBP de seçebilirsiniz fakat Türkiye’de TL ile maaş alıyorsanız mutlaka TRY seçin. Ayrıca buraya yazacağınız rakamın maaş bordronuzda görünen ve elinize net geçen rakam ile aynı olduğundan emin olunuz. Eğer siz aylık 2.800 TL alıp buraya 3.500 TL yazar ve vize başvurusunda sunacağınız maaş bordronuzda aylık 2.800 TL NET ücret aldığınız görünürse, vizenizin değerlendirilmesinde bu durum hoş karşılanmayacaktır.
Not : Eğer aylık sabit geliriniz dışında farklı gelirlerinizde var ise onları buraya eklemeyin, bir sonraki bölümde onunda sorusu geliyor, detayını ve rakamlarını o bölümde ekleyebilirsiniz. Bu bölümde sadece çalıştığınız firma yada yaptığınız işten elde ettiğiniz aylık NET kazancınızı ekleyiniz.
Son kutucukta da ”Describe your job” diyerek işyerinizdeki pozisyonunuzu açıklamanızı istiyorlar. Örneğin ben burada ”Çalıştığım firmanın üretim biriminden sorumluyum” gibi bir cümle yazdım, tabi bu dahada detaylandırılabilir, 250 karaktere kadar imkan veriyor, ne kadar detay verirseniz bence o kadar sağlıklı olacaktır.
25- Diğer Gelirler ve Birikiminiz
Burada bir önceki soruda belirttiğiniz aylık geliriniz dışında farklı gelirleriniz var ise burada belirtebilirsiniz. Bunlar aileden gelen düzenli yardım olabilir, emekli maaşı olabilir, eğer kiraya verdiğiniz size ait bir ev varsa veya bankada faiz getirisi olan bir hesabınız varsa onlar için yatırımları seçebilirsiniz. Bunlar dışında açıklamak istediğiniz bir gelir varsa da Another income olarak başka bir geliri seçebilirsiniz.
Bunlardan hiçbiri yoksa lütfen en üstte benim seçtiğim gibi ”Other regular income” kutucuğunu işaretlemeyin, ben burada alt bölgeleri size gösterebilmek için işaretledim.
Bunlardan birini seçti iseniz, alt taraftaki kutucuğa belirttiğiniz kazancın aylık NET getirisini TRY yani Türk Lirası olarak girmeniz gerekir.
Eğer döviz kazancınız var ise o zaman GBP seçerek girebilirsiniz. Çünkü bildiğiniz gibi maalasef Türk liramız döviz olarak çok hareketli bir para birimi, döviz gelirlerinizi de TL olarak girebilirsiniz fakat başvurunuz değerlendirirken o rakamların değişme ihtimali, diğer dövizlere karşı daha yüksek olduğu için TRY olarak girmemenizi öneririm.
Bir önceki bölümde size maaşınız dışında düzenli gelir getiren hususlar var mı onu sormuşlardı, burada ise sabit bir birikimiz var mı onu sormaktalar, eğer vize başvurusunda sponsor göstermeyip kendi hesabınızı gösterecek ve İngiltere seyahatiniz için hesabınızda bir birikim yaptı iseniz o birikiminizi GBP olarak buraya girebilirsiniz.
Eğer öğrenci iseniz, herhangi bir geliriniz ve birikiminiz yok ve tüm giderleriniz aileniz yada 3. parti kişiler tarafından karşılanacaksa o zaman en alttaki ”I do not have any other income or savings” yani başka gelir ve birikimim yok seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz.
26- Ziyaret Giderleriniz
Bu bölümde İngiltere’ye yapacak olduğunuz turistik seyahatin size toplamda ne kadara mal olacağını sormaktalar. Burada hesabınızı yaptıktan sonra GBP olarak girmenizi şiddetle tavsiye ederim. O anlık masraflarınızı hesaplayıp güncel kur üzerinden çevirerek yazabilirsiniz. Buranın hesaplamasını yaparken aşağıdaki kalemlerin hepsini hesaba katmanızı öneririm.
– Vize masraflarınız.
– İngiltere’ye uçuş masrafınız. ( gidiş-dönüş şeklinde)
– İngiltere’de konaklamak için yapacağınız masraf.
– İngiltere’de gündelik yaşamda yapacağınız masraflar. ( Yeme-içme, gezi, eğlence vs. )
27- Aylık Masrafınız
Burada ”What is the total amount of money you spend each month” diyerek size Türkiye’deki yaşantınız için aylık ne kadar masrafınız olduğu sorulmakta. Buna gündelik yaşam masrafınız, varsa size bağımlı kişilere yaptığınız ödemeler, kira – kredi ödemeleri, fatura giderleriniz gibi tüm masraflarınızı eklemenizi istiyorlar.
Bu rakamı da TRY yani Türk Lirası olarak yazmanızı öneririm.
28- Sponsorunuz var mı ?
İngiltere yada Birleşik Krallık’a yapacak olduğunuz seyahat masraflarını kendiniz değil yada kendinizle beraber 3. şahıslardan destek alarak sağlayabilirsiniz. Burada bununla alakalı soru sorulmakta. Sizden başka ziyaret masraflarınıza katkıda olacak var mı diye soruluyor.
Eğer yoksa No seçip devam edebilirsiniz. Burada karşımıza çıkacak seçenekleri size göstermek için Yes seçeneğini seçiyorum ben. 30. soruda bununla alakalı detaylar çıkacak karşımıza.
29- Gidiş Tarihi ve Kalış Süresi
İlk soruda İngiltere’ye giriş yapmayı planladığınız tarih sorulmakta. Gün/Ay/Yıl şeklinde giriyorsunuz. Burada 01/10/2019 tarihini seçtim ben.
İkinci soruda ise Birleşik Krallık’ta kaç gün kalmayı planladığınızı sormakta. Ay ve gün şeklinde. Örneğin 10 günlük bir plan için ay bölümüne 0 gün bölümüne de 10 girebilirsiniz. 45 gün kalmayı düşünüyorsanız 1 ay 15 gün şeklinde de girebilirsiniz.
Bilgilerimizi girdikten sonra ”Kaydet ve devam” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
30- Sponsor Bilgileri
- soruda sponsorunuz var mı sorusuna evet yanıtı verdiğimizden dolayı bu sponsorun bilgilerini istedikleri soru çıkıyor karşımıza.
İlk olarak bu kişinin kim olduğunu soruyorlar, bu aileden veya arkadaşlarınızdan olabilir. Bu işvereniniz olabilir ya da sizinle resmi bağı olmayana ama size sponsor olacak olan 3. bir şirket, kurum veya kuruluş olabilir.
Bu seçeneklerden hangisi sizin için uygun ise onu seçtiğinizde, o kişinin detaylarını girmeniz isteniyor. İsim soyisim, adres gibi. Bu detayları da giriyorsunuz.
- olarak sponsor olacak kişinin size maddi olarak ne kadar katkıda bulunacağı soruluyor. Önceki sorularda olduğu gibi GBP yada TRY ile rakamı girebilirsiniz.
Son olarakta bu kişinin neden size sponsor olduğunu açıklamanızı istiyorlar. Bunu da detaylı ve konsolosluğu ikna edici şekilde açıklamanız gerekir. 500 karakter yer olduğu için açıklayabildiğiniz kadar detaylı açıklamanızı öneririm.
31- Anne – Baba Bilgileri
İngiltere vize başvuru formuna sizden anne-babanıza ait bilgilerde istenmektedir. Bu sorumuzda onlar soruluyor. İlk olarak hangisini girecekseniz onu seçip alttaki soruları cevaplamanız gerekir. Ben ilk olarak anneyi seçiyorum.
Alt tarafta anne ad soyadı, doğum tarihi ve uyruğu girilmekte. Şimdiye kadar hep aynı ülke vatandaşlığı sorusuna da cevap veriyoruz. Eğer annenizin daha önceden farklı bir ülke vatandaşlığı varsa bu soruya No diyerek detayları girmeniz gerekir. Yoksa Yes diyoruz.
Yine aynı ekran gelmekte ve bu seferde babanızın bilgilerini aynı şekilde giriyorsunuz. Aynı işlem olduğu için onun görüntülerini ekstra olarak koymadım.
32- Birleşik Krallık’ta Yaşayan Aile Bireyleri
Burada İngiltere’de yaşayan aile bireyleriniz varsa onu belirtmeniz isteniyor. Burada belirtilecek aile bireylerine görselde de görüldüğü gibi,
– Yakın aile – eş, ebeveynler veya çocuklar.
– Büyükanne ve büyükbabalar ve torunlar.
– Eşinizin ailesi.
– Çocuğunuzun partneri yada eşi.
– Son 3 yılın 2’sinde birlikte yaşadığınız partneriniz, girmekte.
Eğer burada belirtilen bir aile üyesine sahipseniz soruya ”Yes” diye cevap vererek o kişinin detaylarını girmeniz gerekir. Eğer yok ise ”No” seçeneği ile ilerleyebilirsiniz.
33- Grup ile Seyahat
Eğer gruo ile seyahat ediyorsanız. Bu bir okul gezisi olabilir, devlet yada özel bir kurumun düzenlediği bir organizasyon olabilir. Eğer öyle bir durumunuz var ise burada evet diyerek grubunuzun adını yazabilirsiniz. Sizinle gidecek olan diğer kişilerde aynı grup ismini yazmalıdırlar.
Grup ile seyahat etmiyorsanız, ”No” diyerek devam edebilirsiniz.
34- Başka biri ile seyahat
Eğer seyahatinizde size eşlik edecek arkadaş yada aile bireyleriniz varsa bu kişinin detaylarını burada girmelisiniz.
Yalnız seyahat edecekseniz burada ”No” diyerek devam ediyoruz.
35- İngiltere’de Konaklama Adresiniz
İngiltere’de konaklama adresiniz olup olmadığı sorulmakta. Eğer ki sabah varıp akşam dönmeyecekseniz orada mutlaka konaklamanız gerek demektir. O yüzden burada konaklama bilgilerinizi girmenizi öneririm.
Yes seçeneğini seçerek ”kaydet ve devam” diyoruz.
36- Konaklama detayları
İlk satırdaki cevap yerine, herhangi bir otel yada hostel gibi bir konaklamada kalacaksanız, otelin adını girmelisiniz.
Eğer bir arkadaş, akraba veya başka bir kişinin evinde kalacaksanız o kişinin isim soyismini yazmanız gerekir.
– Orta sıradaki kutucuklara konaklayacağınız adresi giriyorsunuz.
– Town/City bölümüne adresin bulunduğu şehri girmelisiniz.
– Postcode bölümüne adresin bulunduğu bölgenin posta kodu girilmeli.
İlk sıradaki tarih bölümüne o adrese ne zaman varacağınızı giriyorsunuz. Hatırlarsanız üst tarafta İngiltere’ye gidiş tarihimizi 01/10/2019 olarak seçmiştik, burada da ben aynı tarihi tercih ettim. İngiltere’ye girince bu adreste kalacağımı beyan etmiş oluyorum. Yine orada 10 gün kalacağımı belirttiğim için alttaki ”Adresten ne zaman ayrılacaksınız” sorusuna da 10 gün sonrası olan 11/10/2019 tarihini giriyorum.
37- Birleşik Krallık’ta diğer konaklama adresi
Eğer seyahatiniz süresince birden fazla yerde konaklama yapacaksanız burada yes diyerek kalacağınız diğer yerin bilgisini de girebilirsiniz.
Eğer tek bir yerde konaklayacaksanız ve o adresi bir önceki soruda girdiyseniz burada ”No” diyerek devam edebilirsiniz.
38- İngiltere’de bulundunuz mu ?
‘Burada ”Son 10 yıl içerisinde Birleşik Krallık’ta bulundunuz mu” diye sorulmakta. Eğer bulundu iseniz Yes diyerek bu ziyaretin detaylarını girebilirsiniz. Bulunmadı iseniz No diyerek devam edebilirsiniz.
39- Yurtdışı Seyahatleriniz
Bu bölümde daha önceki yurtdışı seyahat bilgileriniz sorulmakta. İlk olarak aşağıda listelediğim ve görselde de olan ülkelere seyahat yapıp yapmadığınız soruluyor.
– Avustralya
– Kanada
– Yeni Zelanda
– Amerika
– Avrupa Ekonomik Topluluğu Ülkeleri ( bu tanıma hangi ülkelerin girdiği de gördüğünüz gibi görselde gösterilmekte. )
Belirtilen ülkelere daha önce seyahatleriniz olduysa toplamda kaç defa bu ülkelere girdiğinize göre seçeneklerden birini seçip devam ediyoruz. Seyahat edilecek ülkenin bilgilerini göstermek adına size örnek olması açısından burada ”Once” yani birkez’i seçiyorum burada ve devam ediyorum.
40- Hangi ülkeye seyahat ettiniz ?
Bir önceki soruda sorukları ülkelere seyahatimizin olduğunu belirttiğimiz için burada onun detaylarını sormaktalar. Eüer üst taraftaki ülkelerden birine gittiyseniz onları seçebilir, eğer Schengen bölgesinde bir ülkeye gittiyseniz onu seçerek açılan kutucukta hangi ülkeye gittiğinizi belirtmeniz lazım.
– Burada seyahatinizin gidiş amacı sorulmakta, orada size uygun olan seçimi yapmanız gerek.
– Hangi yılın hangi ayında bu seyahati gerçekleştirdiğiniz giriyorsunuz burada örnek olarak Temmuz 2017 tarihini girdim.
– Son olarak kaç gün o ülkede kaldığınızı belirtiyorsunuz. Burada örnek olarak 12 gün yazdım.
41- Diğer yurtdışı seyahatleriniz
Burada, bir önceki soruda sorulan ülkelerin dışında herhangi bir ülkeye seyahat ettiniz mi diye sorulmakta. Yani Birleşik Krallık ( İngiltere ), Amerika, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Schengen ülkeleri dışındaki ülkelere seyahat olup olmadığı.
Eğer böyle bir seyahatiniz yoksa ”Hayır” diyerek devam edebilirsiniz.
Size örnek olması açısında ben ”Evet” diyerek çıkacak olan soruyu göstermek istiyorum size.
42- Diğer seyahat detayları
Hangi ülkeye ve ne amaçlı seyahat ettiğiniz sorulmakta. Burada Ukrayna seyahatimin olduğunu varsayıyorum. Kutucukta Ukraine’i belirtip, Tourism seçeneğini seçiyorum.
Ülkeye giriş ve çıkış tarihlerimi belirtiyoruz. Giriş olarak 3 Haziran 2018, aynı ülkeden çıkış olarakta 9 Haziran 2018 tarihini belirtiyorum. Sizde kendi seyahat tarihlerinizi bu şekilde girebilirsiniz.
43- Diğer yurtdışı seyahatleriniz
İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Schengen ülkeleri dışındaki ülkelere seyahat sorusunda kaç defa gidildiği sorulmadığı için, bu soru tekrar karşımıza çıkıyor, eğer varsa farklı ziyaretiniz yes diyerek detaylarını girmeniz gerekir.
Burada ”No” diyerek devam ediyorum.
44- Vize ve göçmenlik siciliniz
Buradaki sorunun tam çevirisini yapacağım aşağıda. Eğer seçeneklerden birini yaşadıysanız soruya yes diyerek detaylı cevap vermeniz gerekmekte. Yaşamadıysanız No diyerek devam edebilirsiniz.
Birleşik Krallık ( İngiltere) yada herhangi bir ülkeden, hiç ;
– Vize reddi aldınız mı ?
– Sınır kapısında ülkeye girişinizin reddedildiği oldu mu ?
– Bulunduğunuz ülkede kalıcı olma başvurunuz reddedildi mi ?
– İltica talebiniz reddedildi mi ?
– Sınır dışı edildiniz mi ?
– Bulunduğunuz ülke tarafından farklı ülkeye transferiniz oldu mu ?
– Ülkeden ayrılmanız istendi mi ?
– Ülkeye girişiniz yasaklandı mı ?
45- İngiltere siciliniz
Aynı şekilde burada da direkt çeviri yapacağım. Eğer seçeneklerden birini yaşadıysanız soruya yes diyerek detaylı cevap vermeniz gerekmekte. Yaşamadıysanız No diyerek devam edebilirsiniz.
Hiç ;
– İngiltere’ye yasa dışı yollardan giriş yaptınız mı ?
– İngiltere’de vize yada oturum izninizde belirtilen süreyi aşarak daha fazla süre kaldınız mı?
– İzniniz olmadığı halde yasa dışı işlemlerde bulundunuz mu, çalışma izniniz yok iken çalışmanız yada hakkınız yokken sosyal yardım almanız gibi ?
– Vize başvurusunda bulunurken yalan beyanda bulundunuz mu ?
– Birleşik Krallık göçmenlik kanunlarını herhangi bir şekilde çiğnediniz mi ?
46-50 Güvenlik Soruları
46-47-48-49 ve 50 numaralı soruların hepsi güvenlik sorularıdır. Herbirinin altına ayrıca açıklamalarını yazacağım. Açıklamalarda yazacağım konularda işlemiş olduğunuz bir suç yada yasa dışı bir durum varsa onu seçip detaylandırmanız gerekir.
Herhangi bir savaşta bulundunuz yada herhangi bir insanlık karşıtı, soykırım gibi eylemlerde yer aldınız mı diye sorulmakta. Cevabınızdan sonra alttaki kutucuğu tikleyerek mavi olarak yazılan ”’War crimes”ın içerisindeki savaş suçları bilgilerini okuduğunuzu ve bunlardan hiçbirini işlemediğinizi belirtmiş oluyorsunuz.
Sorular daha önce herhangi bir terörist organizasyona yada terör eylemine katılıp katılmadığınız hakkında. Cevabınızdan sonra sondaki tiki işaretleyerek devam ediyoruz.
Özetle, aşırı uç görüşlerde yer alan herhangi bir organizasyon veya toplulukta bulundunuz mu ve bu tarz görüşler bildirdiniz mi ?
Özetle,
– İngiltere’nin güvenliğini tehdit edici, İngiltere karşıtı bir eylem veya aktivite içerisinde bulundunuz mu ?
– Kötü niyetli olduğunuzu gösteren bir aktivite içerisinde bulundunuz mu?
– Karakteriniz hakkında bizim bilgi sahibi olmamız gereken herhangi bir konu var mıdır ?
51- Resmi kurumlarda çalışma geçmişi
Bu bölümde belirttikleri kuruluşlarda çalışıp çalışmadığınız sorulmakta. Sıra ile her birini görebilirsiniz.
– Armed Forces ( career ): Silahlı kuvvetler. Kariyer olarak. ( Askeriye )
– Armed Forces : Silahlı kuvvetler. ( Zorunlu askerlik hizmeti ) Ben yaptığım için buraya detayını girdim.
– Government : Devletin herhangi bir resmi kurumundaki çalışma geçmişiniz sorulmakta.
– Intelligence Services : İstihbarat Teşkilatı.
– Security Organizations : Güvenlik hizmetler. ( Polisler ve özel güvenlik geçmişi olanlar için )
– Media Organizations : Basın yayın kuruluşlarında çalışanlar için.
– Judiciary : Adli birimlerde çalışanlar için.
– I have not worked : Bunu seçtiğinizde üstteki belirtilen tarzdaki kurumların hiçbirinde görev almadığınızı beyan etmiş olursunuz.
52- Daha fazla bilgi
Formda bilgi olarak giremediğiniz konular varsa yada özet olarak durumunuzdan bahsetmek isterseniz bu bölümü kullanabilirsiniz .Buraya yazmak istediklerinizi detaylı oalrak yazabilirsiniz. Ben özet olarak çalışma durumumdan, daha önceki yurtdışı seyahatlerimden ve İngiltere’ye neden gitmek istediğimden bahsettim örneğin.
53- Pasaport onayı
Burada bir tik bölümümüz var ona tıklayarak başvuruya giderken pasaportumuzun yanımızda olacğaını ve teslim edeceğimizi beyan etmiş oluyoruz.
Alttaki bilgilerde, pasaport yanında destekleyici olarak sunacak olduğunuz evrakların online olarak yüklenebileceği yada başvuruya çıktı olarak götürebileceğiniz belirtilmekte.
54- Vize içeriği
Bu bölümde eğer vizeniz onaylanırsa vizenin üzerinde, statünüz ile alakalı bilgileri olacaktır denmekte.
– Eğer statünüz uygun olmadığı süre içerisinde İngiltere’de kalırsanız size yaptırımlar uygulanacağı belirtilmekte madde madde açıklanmış şekilde.
– İngiltere’de iken ücretsiz sağlık hizmeti alamayacağınız,
– Sosyal yardım alamayacağınız,
– Vizeniz bittikten sonra ülkeyi terketmeniz gerektiği,
belirtilmekte.
Tik yaparak bunları onaylandığınızı beyan ediyorsunuz.
55- Beyanname
Bu bölümde sayfa içerisinde belirtilen ve mavi ile yazılan yazı linklerinde bulunan şartlara uymayı taahhüt ettiğinizi belirtip, alt tarafta size uygun olan seçeneği seçerek devam ediyorsunuz.
– Ben başvuran kişiyim ve 18 yaş üzerindeyim.
– Ben başvuran kişiyim ve 18 yaş altındayım.
– Ben 18 yaş altındaki başvuran kişinin velisi yada yasal koruyucusuyum.
– Ben başvuran kişi değilim, onun adına bu başvuruyu gerçekleştiriyorum.
Burada size uygun olanı seçmeli ve formda bilgilerini girdiğiniz kişi siz değil onun adına başvuru yapıyorsanız, seçimizi yaptıktan sonra çıkan bölümde kendi bilgilerinizi girmelisiniz.
Ben başvuran ve 18 yaş üzeriyim seçeneğini seçtiğim için soru ile karşılaşmıyorum.
56- Cevaplarınızı kontrol edin
Burada form içerisinde şimdiye kadar vermiş olduğunuz yanıtların tamamı karşınıza çıkmakta ve kontrol etmeniz istenmekte, bu bölümde eğer yanlış cevap verdiğinizi farkettiğin yerler olursa oraları düzeltebilirsiniz.
Ayrıca bu düzeltme seçeneği form ortalarındaykende her sorunun altında bulunmakta, örneğin 30. soru da iseniz alt taraftan düzeltmeyi seçerek şimdiye kadar verdiğiniz 29 sorunun cevabını değiştirebilirsiniz.
57- Vize süresi seçenekleri
İngiltere turist vizeleri 4 farklı süre geçerli olacak şekilde verilebilmektedir. Bunlar 6 ay, 2 yıl, 5 yıl ve 10 yıl. Burada ne kadar süreli bir vize istediğimizi seçiyoruz. Her birinin vize başvuru ücreti birbirinden farklıdır, süre arttıkça vize ücreti de artmaktadır.
Eğer daha önceden alınmış İngiltere vizeleriniz yok ise, ilk defa başvuruyorsanız 6 aylık vizeye başvurmanızı öneririm. O seçimi yaparak devam ediyorum
58- Vize hizmeti seçenekleri
Burada vize başvurusunda ödenecek rakam için 3 farklı seçenek sunmakta. Bunların farkı vizenizin sonucunun konsolosluk tarafından kaç gün içerisinde açıklanacağı ile alakalı.
Öncelikle burada neden Sterlin değilde USD olarak görünmekte onu belirteyim. İngiltere 6 aylık vize başvurusu ücret 89£’dir. Fakat ödeme alırken USD üzerinden aldıkları için o anki karşılığı sistemde dolar olarak gözükmekte. Ben bu başvuruyu yaparken 124 USD çıktı, şimdiye kadar 124 ile 134 USD arasında başvuru ücreti ödediklerim oldu. Siz başvurduğunuzda farklı bir rakam ile karşılaşırsanız şaşırmayın.
– Standart Service ; Bu seçeneği seçtiğinizde vize başvurunuz 15 iş günü içerisinde sonuçlanmakta.
– Priority Service : Bu seçeneği seçtiğinizde vize başvurunuz 5 iş günü içerisinde sonuçlanmakta
– Super Priority Service : Bu seçeneği seçtiğinizde vize başvurunuz 24 saat içerisinde sonuçlanmakta.
Burada ben standart seçerek devam ediyorum.
59- Ödeme Bilgileri
Ve form için son aşamaya geldik.
Burada ödeme yapacak olduğunuz kredi kartının hangi tip kart olduğunu seçiyorsunuz. En alttaki ”Worldpay’e devam ediniz”e tıkladığınızda artık geriye dönüp herhangi bir değişiklik işlemi yapamazsınız, çıkan rakamı da ödemek zorundasınız. O yüzden doğru seçenekleri seçtiğinizden emin olunuz.
Tuşa bastıktan sonra standart internet üzerinden ödeme ekranı gelmekte ve ödemenizi yapabilirsiniz.
Bu aşamadan sonra randevu ve evrak yükleme işlemleri var onu da farklı bir içeriğimizde anlatacağım.
Sorularınızı aşağıya yazmayı unutmayın.
Bu anlattığım aşamaları video olarakta youtube kanalımda paylaştım. Aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.